Q Gardens Dijktuin in Amsterdam

Tuinontwerp door Q Gardens Tuinontwerp door Q Gardens Tuinontwerp door Q Gardens Tuinontwerp door Q Gardens
Zo is het Tuinontwerp door Q Gardens
Zo was het

Dijktuin in Amsterdam

Opdrachtgever: particulier in Amsterdam Noord
Tuinontwerp: Q Gardens
Aanleg: Arjan Balkenende Hoveniers
Budget: € 20.000,-
Foto's: 19 maanden na de aanleg

Opdracht

Ontwerp een tuin die past bij de architectuur van het vrijstaande huis uit de jaren '30, landelijk gelegen onder aan een dijk op het veen

Wensen

  • Zorg voor enige privacy in de tuin
  • Een groot grasveld en speelruimte voor de kinderen van 4 en 6 jaar
  • Houdt rekening met bouw van garage, fietsenberging en vuilcontainers in de nabije toekomst

Aanpak

  • In Villatuinen in Nederland 1900/1940 van Eric Blok en Birgit Lang staan concrete stijlelementen uit de jaren '30 zoals de toen gangbare indeling, bestrating, keermuurtjes en trappen
  • De oprit wordt aangevuld met een laag grind. De bewoners horen zo of iemand het terrein op komt
  • Aan de voorkant is bij de glaspui een groot terras gepland van natuursteen in wild verband, zoals dat in de jaren 30 gebruikelijk was. Dit terras is de laagst gelegen plek van het terrein. Vanuit de kamer en het terras heb je mooi uitzicht op de stinzenbeplanting tegen de dijk met daarachter de inheemse struiken als krent, kardinaalsmuts en meidoorn onder de enorme es
  • Vanaf het terras stap je een niveau hoger op een groot grasveld. Daar kunnen de kinderen spelen. Er groeien in het voorjaar sneeuwklokjes en crocussen in het gras
  • Langs de buitenrand van de tuin is op een hoger niveau een border aangebracht (onderaan de dijk) met aan een kant de bosrand/tuin met stinzenplanten en inheems struikgewas en haaks daarop in de zon een rustige vaste plantenborder met in ieder seizoen een blikvanger
  • Aan de achterkant van het huis is een besloten terras gepland waar het gezin in de ochtend kan genieten van de zon en het prachtige uitzicht op het naastgelegen natuureilandje. Langs de oever komen oeverplanten zodat de kinderen niet in het water kunnen vallen

Resultaat

  • Na het uitbrengen van de offerte moest het aanlegbudget worden gehalveerd.
  • De niveauverschillen in de tuin zijn opgevangen door houten borderranden i.v.m. de slappe veengrond
  • De aanwezige rode plavuizen zijn hergebruikt voor het terras aan de voorkant. Het terras achter het huis is van riviergrind
  • In de voortuin ligt een groot grasveld dat ruimte schept
  • Aan de buitenkant van de tuin, langs de dijk liggen twee vaste planten borders
  • De wintergroene haag zorgt voor steeds meer privacy in de tuin
  • De verdere aanleg van de tuin wordt in fasen verspreid over de komende jaren

De opdrachtgevers zijn tevreden met het resultaat. Een maandelijkse wiedbeurt in de vaste planten borders is in de eerste twee jaar noodzakelijk. Een ochtend tuincoachen was voldoende om uit te leggen hoe deze borders te onderhouden.

Tuinontwerp door Q Gardens
<< terug naar het overzicht met projecten